SAÇ TİPLERİ

Normal, kuru,yağlı  ve kepekli saçlar.

NORMAL SAÇLAR

Normal  saç  kuvvetli, esnek, nemli ve parlak saçları tarif eder.

Saçın çapının genişliği ince,orta ve kalın telli olmasıdır.

Biçim veya yapısal hareketleri açısından ise  düz, dalgalı veya kıvırcık olmasıdır.

Normal bir saçlı deride  kepek, tahriş, kırmızılık veya şişlik içermez.

Nemli ve pembe renkte olmalıdır.

Normal saç ideal  saç türüdür. Her türlü kesime ve şekillendirmeye uygundur.

Normal saç ne çok yağlı ne de çok kurudur. Yağ bezlerinin salgıları normal düzeyde

üretilmektedir. Saçın nem derecesi iyidir.

Saçın pul tabakasındaki pulcuklar  çok açık değildir. Mat değildir. Saçlarda tabaka tabaka

ışıltı görülür.

KEPEKLİ SAÇLAR

Kepek, insanların yarısını  hayatlarının belli dönemlerinde  etkileyen bir sorundur.

Çocuklukta çok nadir olarak rastlanır.Ergenlik  çağında kendini göstermeye başlar. 20’li

yaşlarda çok sık görülür. 50 yaşından sonra pek görülmez. Kepek yaz aylarında daha az rastlanılan saç sorunudur.

Yapılan araştırmalar da kepeğe  bir mikroorganizmanın yol açtığı saptanmıştır. Kepek sorununun

ortaya çıkması  için mikroorganizma ile birlikte bazı tetikleyici faktörlerde vardır. Bunlar

genetik, stres, sebum artışı, PH değişikliği ve kimyasal maddelerdir.

Derinin en üst  tabakası kendini sürekli yenilemektedir. Canlı tabakadaki hücre bölümleri ile oluşan yeni hücrelerin yukarı doğru itilmesi, üst dermisin yüzeyindeki ölü hücrelerin atılması ile sonuçlanmaktadır.

Bir hücrenin oluşmasından atılmasına kadar geçen süre yaklaşık dört haftadır. Sağlıklı kafa derisinden hücreler gözle görülmeyen tanecikler olarak atılır. Hücre yenilenmesi normalden hızlı olarak gerçekleşmesi sonucunda ise ölü hücreler kafa  derisinden birbirine yapışmış pulcuklar  hâlinde atılarak kepek sorununa sebep olur.

 

Saç Tipi

KURU SAÇLAR

Kuru saç çok hassastır ve normal koruyucu yağ salgısından yoksun  olduğu  için çok  kolay  zarar görür. Sebum saçın yüzeydeki keratin tabakalarını kayganlaştırır. Böylece saç parlak ve iyi görünümlü olur; Sebum eksikliği saç yüzeyinin pürüzlü olduğu anlamına gelir ve saçlar kolayca karışır, çatallanır. Kuru saç, mat cansız ve ileri safhada kırılgan bir hal alır. Bu tip saç yumuşak ve ipeksi değil sert bir his verir. Neme muhtaçtır ve çoğu zaman yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Kuru saç, kıl gövdesinin dış yüzünde bir katman oluşturan ve parlaklık kazandıran yumuşatıcı ve kaydırıcılara gereksinim duyar. Islatıcılar, nemi bu tip saçın içine girmesini ve orada kalmasını  sağlayacaktır.

Saç değişik sebeplerden dolayı kuru olabilir. Bu özellikle çok kıvırcık ve bukleli saçların doğal hâli olabilir. Kuruluk saça uygulanan ürünler tarafından da oluşabilir. Boya, dalga veya gevşeticiler gibi şekillendirici veya kimyasal mekanik uygulamalardan sonra veya klor, tuzlu su veya soğuk iklimlerdeki aşırı uygulamaları gibi çevresel sorunlara  bir tepki olarak da meydana gelebilir. Hormonal ve çevresel faktörler  kesinlikle kuru saçlı deriye neden oldukları  gibi sorunu daha da ağırlaştırırlar.

 

 

 

YAĞLI SAÇLAR

Saçlı derideki  yağ bezleri, saçları korumak ve parlak kalmalarını sağlamak için  yağ  salgılarlar. Bu salgılama düzenliyse, saç ipek gibi yumuşak ve canlı olur; ama salgılama aşırıysa, saç çok çabuk yağlanır, bu durum ise saçların dökülmesine sebep olur. Yağlanma sebepleri araştırıldığında, bazen aşırı sinirlilik hali  ve çok yağlı besin tüketimi  yağ bezlerinden fazla miktarda  yağ salgılanmasına yol açabilir.

Yağlanmalar sıklıkla hormonal değişmelerden kaynaklanmaktadır. Özellikle ergenlik çağına gelmiş gençlerde yoğun biçimde oluşur. Bu çağda hormonal  değişim ve ürettikleri sebumun  saçlı deride yoğun biçimde görülmesi saçın yağlanmasına sebep olur. Yağlı saçlar ince ve cansız görülür. Tozu ve kiri kolayca üzerine toplar.

Saç Tipleri için 1 yorum yapılmış


hangi saç yapısına hangi şampuan tercih edilmeli ve nasıl kullanılmalı » Saça Dair Herşey
22 Ekim 2014

[…] gibi çeşitli nedenlerle sağlığını koruyamayan ya da kaybetmiş yoğun bakım isteyen saç tipleri için uygun olan şampuanlardır. Kremli formülleri sayesinde saçların kolay taranmasını […]